Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular                                                                                                                                  LIFE & ADVENTURE  

1.Hangi motosiklet ile başlamalıyım? Daha önce hiç iki tekerlekli motorlu bir araç kullanmadıysanız 50 cc 125 cc 150 cc Scooter,motosiklet veya düşük wattlı Elektrikli modeller ile başlayabilirsiniz. 
2. Motosiklete başlarken mutlaka ders almalı mıyım? Evet almalısınız. Özellikle büyük kentlerde yaşayanların daha fazla ders alarak trafikteki hatalara ve tehlikelere karşı nasıl davranacaklarını çok iyi öğrenmeleri gerekiyor.
3. Uzun yolculuklarda düşük cc motor problem olur mu? Uzun yolculuklarda cc önemli değildir. Eğer motosiklet ile acil gitmeniz gerekmiyorsa her güçte ve performansta motosiklet ile yolculuğa çıkılır.
4. Scooter Kullanıyorum Ekipmana gerek var mı? En küçük cc'den En yüksek cc'ye kadar En küçük Scooter'dan En büyük modellere kadar ekipman kullanmalısınız.Unutmayın KASK ve diğer EKİPMANLAR hayat kurtarır.
5. Motosikletimi Yıkayabilir miyim? Aracınızı yüksek basınçlı su ile yıkamayınız. Aracınızı arka teker orta mili seviyesinde suya maruz bırakmayınız. Düşük basınçlı su ile kimyasal kullanmadan yıkama işlemi bittikten sonra kurulayarak aracınızı yıkayabiliriz.
6. Araç Üzerinde Modifikasyon Yapılabilir mi? Araç üzerinde modifikasyon yapılması özellikle Motor Hacmi Yükseltme işlemleri veya orijinal parçaların değiştirilmesi, güvenliğin ve yasaların ihlaline sebebiyet verebilir. Dolayısı ile araç üzerinde yasal düzenlemelere uygun olmayan hiçbir değişiklik yapmayınız yaptırmayınız.
7. Hangi Modellerde Zorunlu Trafik Sigortası Gerekmez? 50 cc altı silindir hacmine sahip bir araca sahipseniz zorunlu trafik sigortası ödemeden tescil işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve aracınızı kullanabilirsiniz. Ancak kendi güvenliğiniz ve menfaatiniz için sigorta yaptırmanızı tavsiye ederiz.
8. Motorlu Taşıtlar Vergisi Hangi Araçlar İçin Ödenmez? Silindir Hacmi 0-99 cc Araçlar için Mtv ödenmez.
9. Ötv Ve Kdv Fiyatlara Dahil midir? Moto Gusto Marka Motosiklet Scooter Moped Touring Atv ve Elektrikli araçlarımızda Perakende satış fiyatlarımız ÖTV ve KDV dahil olarak verilmektedir. Plaka, ruhsat ve bandrol işlemleri için gereken ödemeler son kullanıcı tarafından ayrıca ödenmesi gerekmektedir.
10. Fabrikanızdan Ürün veya Yedek Parça Satın Alabilir miyim? Fabrikamızdan perakende satışımız bulunmamaktadır. Satış ve fiyat konularında yetkili bayilerimiz ve servislerimiz ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
11. Kullanılması Gereken Motor Yağı Özellikleri Nelerdir? 4 zamanlı (4T) motorlar için üretilen yağları ve sadece SE, SF, SG veya API standartlarında, katıksız kaliteli motor yağlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
12. Sentetik Yağ İle Mineral Yağ arasında ki farklar nelerdir? Sentetik yağ, laboratuvar koşullarında çeşitli kimyasal uygulamalardan sonra gerekli katıklar ilave edilerek elde edilir. Mineral yağ ise petrolün işlenmesinden sonra elde edilen yağa gerekli katıkların eklenmesi ile elde edilir. Mineral yağ ile sentetik yağların beraber kullanılmaması gerekir, zira mineral yağ sentetik yağın özelliklerini azaltır.
13. ECU ve EFI Anlamları nelerdir? ECU (Engine Control Unit): Motor Kontrol Ünitesi’dir. Boyutları bir oto teybinden daha küçük olan bu cihaz, birden fazla mikro bilgisayar içermekte ve motorun değişen koşullarda en verimi şekilde yönetimini sağlamaktadır. EFI (Electronic Fuel Injection): Elektronik yakıt püskürtme sistemini ifade etmektedir.
14. ABS ve CBS Anlamları ve Farklılıkları nelerdir? ABS (Anti-Lock Braking System): Kilitleme karşıtı fren sistemi olarak bilinmektedir. Fren sisteminin ana amacı frenleme yapıldığında lastiğin kilitlenerek kaymasını engellemektir. Frenleme esnasında dişi sıkan balatalarda ki baskıyı azaltarak lastiğin dönmesine imkan vermektedir.Bu baskıyı çok kontrollü bir şekilde yapmaktadır. Siz normal bir motosiklette fren yaptığınızda lastiğiniz kilitlenirse yol tutuşu sağlamak için frenleri ya komple bırakır tekrar sıkarsınız yada gevşetir tekrar sıkarsınız. İşte bu sistem bunu sizin yerinize sizin yapabileceğinizden kat be kat hızlı bir şekilde (saniyede ortalama 10 veya 20 defa) yapabilir. Motosiklette abs fren temel amacı ani bir fren yapılmasında sürücünün kontrolünü kaybetmesine olanak vermemektir. Yanlış bilinen kısım ise fren mesafesini azalttığının düşünülmesidir. İlk amaç sürücünün kısa sürede direksiyon hakimiyetine dönerek yavaşlamasını sağlamaktır. Motorun manevra ve durma yeteneğini arttırabilen bir frenleme sistemidir. Her tekerin yanında dönme hızını algılayan ve kilitlemek üzere olduğunu algılayan sensörler bulunmaktadır. Buradan aldığı sinyalleri tekerlek kilitlenmesini önleyen hidrolik kontrol kısmına yönlendirir. Buda tekerlere kontrollü baskı yaparak kilitlenmesini önler. Arazi koşullarında kullanılması tavsiye edilmemektedir. Buz, çamur gibi zorlu koşullarda fren mesafesini uzatabilir. Bu uzamanın yanında güvenli bir duruş sağlar. CBS (Combined Braking System): CBS motosiklet kombine fren sistemidir. Japon teknolojisi öncülüğünde geliştirilen bir sistem olan cbs 70/30 prensibinde çalışır. Bu prensibe göre Örnek olarak ön freni sıktığınızda fren basıncı %70 ön ve %30 arka olarak sistem tarafından dağıtılır. Arka frene basarsanız da tam tersi olarak %70 arka ve %30 ön olarak dağılım sağlanarak dengeli bir duruş amaçlanır. Sistemin ana çalışma prensibi bu şekildedir. Tek teker için frenleme yapıldığında bu oranlarda dağılım sağlayarak dengeli bir duruş olmasını sağlamaktadır. Bu özellikler yeni başlayan sürücüler veya fren kullanım konusunda tek fren kullanan sürücüler için oldukça idealdir.Nedeni ise dengeli bir biçimde durmayı saglamaktadır. Motosiklet kombine fren yapısının olması sürücüyü daha güvenli hissettirecektir. Tek fren kullanan motosiklet sürücüleri için idealdir. Deneyimli sürücüler için alışması biraz zor olabilmektedir. Bunun nedeni ise deneyimli olan sürücülerin kendilerinin yapmak istedikleri hareketi sistemin kendi kendine yapmış olması olacaktır.
15. Periyodik Bakım Hangi Sıklıktadır ve Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir? Periyodik bakımlarda yapılması gereken işlemler aracınızın türüne göre farklılık göstermektedir. Aracınız için hazırlanmış olan kullanma kılavuzu içerisinde yer alan Bakım Tablosu sayfasından kilometreye göre yapılması gereken kontrol, ayar gibi işlemlerinizi takip edebilirsiniz.
16. Periyodik Bakım Ücretli midir? Periyodik bakımlarda yağ ve bakım ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Garanti Kapsamına girmeyen işlemler ile değişmesi gereken parçalar var ise onay vermeniz durumunda ücretleri tarafınızdan ödenmesi gerekmektedir.
17. Motosiklet Kullanımı İçin Hangi Ehliyet Türü Gereklidir? Motosiklet ehliyeti A, A1, A2 ve M olmak üzere dört farklı kategoriden oluşuyor.
•İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacakların M sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.
•Silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacakların A1 sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir.
•Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacakların A2 sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.
•Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacakların A sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.
 

Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.Araçların Sürülmesinde Yetki Durumunun tanımlandığı KTY’nin 85. maddesine göre, sınıfı fark etmeksizin herhangi bir ehliyete sahip olan herkes M sınıfı ehliyet ile kullanılan motorlu bisikletleri (moped) kullanabilir.

 


Bu Sanal Mağazada Elektronik Ticaret için ProjeSoft E-Ticaret yazılımı kullanılmaktadır.